İnsan, beyninin bir saniyede topladığı yaklaşık 200.000 veriden sadece 1 tanesinin farkına varır.Çünkü insan beyni gereksiz şeyleri eleyip, sadece bizim için önemli olabilecek bilgileri bilinç düzeyimize iletir. Örneğin, aslında sürekli farkında olduğu ortam sıcaklığında, vücut işlevlerini tehdit edecek bir değişiklik olduğunda bu bilgiyi bilinç düzeyimize iletir.
Konumuzla ilgili bir örnek verecek olursak kötü kokulu bir ortama ilk girdiğimizde bunun hemen farkına varıp, rahatsızlık hissederken, zamanla bu kokuya karşı duyarsızlaşır ve fark edemez oluruz. Bu yüzden kokunun uzaklaştığını düşünürüz.
Aslında beynimiz kötü kokulu ortamda bulunduğumuz süre içinde kötü koku bilgisini toplamaya devam eder ancak bilgi sürekli aynı seviyede iletildiğinden bunun önemli bir bilgi olmadığına karar verir ve artık bunu bilinç düzeyimize iletmez. Beynimiz bunu sadece kötü kokular için yapmaz. Aynı optimize etme yöntemiyle güzel kokuları da ( parfümleri) bir noktadan sonra fark ettirmez ve kokmadığını düşünmeye başlarız.
Bu yüzden, parfüm denemelerimizde arada kahve koklayarak beynimize bilginin değiştiği mesajını gönderir ve yeniden koklamaya devam ederiz.
Kısaca açıklamaya çalıştığımız gibi uzun süre aynı kokuyu kullanmak beynimizin bu kokuya olan farkındalığını azaltıp, onu, sıradan bir veri gibi algılamamıza neden olacaktır. Belirli periyodlarda parfümü değiştirmek, tıpkı kahve koklamak gibi, beynimize bilginin değiştiği mesajını gönderecektir.
Değişen parfümün kalıcılığı değil, beynimizin kokuyu önemseme seviyesidir.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.